Zsófia (5 éves, Nagykanizsa)

Különleges, legfeljebb póniló méretűre megnövő tehénke volt az álma a Nagykanizsán élő Zsófinak, akit a 6. születésnapján leptünk meg a kedves kis jószággal.

A ritka betegséggel küzdő kislány és testvérei nagyon szeretik a tejtermékeket, ezért ötlötte ki a pudingot különösen kedvelő Zsófi, hogy saját Dexter tehene - akit ő fog gondozni és fejni - ellátja majd a családot elegendő tejjel.

Édesapja olvasott erről a szarvasmarhafajtáról, amely a tenyésztőjéről kapta a nevét, az 1840-es években Írországban élő Mr. Dexter a legjobb kelta hegyi marhákat keresztezte jól tejelő fajtákkal, így hozta létre a fajtát.

Nem volt egyszerű feladat valóra váltani a kislány álmát, miután Magyarországon nagyon kevesen foglalkoznak Dexter szarvasmarhákkal. Hosszas telefonálgatás után jutottam el egy kiskunmajsai tenyésztőhöz, Hanga Lajoshoz, s az ő segítségével ma már a család istállójában él a 6 hónapos fekete tehénke.

Hanga úr, amikor megtudta, hová is kerül majd a boci, mindent megtett azért, hogy a szükséges állatorvosi vizsgálatok, oltások és dokumentumok időben meglegyenek ahhoz, hogy a szeptember 4-i születésnapján teljes lehessen Zsófi öröme.

A család nagy szeretettel fogadott bennünket, különösen Zsófi és testvérkéi, Bogi és a kis Anna várta kíváncsian, hogy megpillanthassa az új jövevényt.

/ 5



A mamájától aznap elválasztott tehénke eleinte nagyon félénk volt, de hamar megszokta új környezetét, a körülötte sündörgő kismacskával, a csaholó kutyusokkal, és később már simogatni, szeretgetni is hagyta magát. Neki is születésnapja volt, csak míg a kislány a 6. évét, a tehénke a 6. hónapját ünnepelte.

Nem csak a kívánsága tárgya, hanem Zsófi tortája is különleges volt: a csodalámpások nevében ugyanis egy fekete tehénkét ábrázoló cukrászremeket vittem a kislánynak, ami nagyon ízlett mindenkinek.

Ennél jobban nem is sikerülhetett volna a meglepetés, Zsófi arcáról egy pillanatra sem tűnt el a mosoly, azt mondta, ez volt élete legjobb szülinapja.
Mostantól Zsófi lesz a Dönci névre keresztelt tehénke második anyukája, akit, ha felnő, az első ellése után fejni is tud majd. Mint megtudtam, ez sem idegen tőle, hisz kecskékkel már próbálta.

Drága Zsófi!
Nagyon örülök, hogy megismerhettelek téged és a családodat. Biztos vagyok benne, hogy gondos kis gazdája leszel Döncinek.

Köszönet illeti a tenyésztőt, Hanga Lajos urat, hogy oly sokat tett Zsófi öröméért.

Ez a különleges kívánság nem teljesülhetett volna támogatónk, az FGSZ Földgázszállító Zrt. segítsége nélkül.


Lakatos Edina
kívánság-koordinátor
Siófok, 2014.09.04.

Archívum


Belépés