Efraim (11 éves, Budapest)

Efraim sebész szeretne lenni, éppenséggel gyereksebész.
Elmesélte nekünk, hogy gyógyítani szeretne, és nem is akárhogy: a műtétek után a gyerekeknek hegedülni szeretne, mert ezzel felvidíthatja őket. Ezért is kért tőlünk egy hegedűt.

Megtudtuk 3 éve szorgalmasan tanul játszani, és bár gondolkozott a zongorázáson is, de kis lakásban élnek, ahova nem igen férne be egy zongora, így inkább a hegedű mellett döntött.

Efraimmal és szüleivel, Lóránttal és Gabival a Szamos Royal cukrászdában találkoztunk: a fiú csak annyit tudott, hogy a csodalámpások találkozni szeretnénk vele és pontosítani, milyen hangszerre is vágyik...

A nagyfiú hamar feloldódott, jót beszélgettünk, majd a finom süti után, amit Zoltán cukrász barátunk maci formára díszített, javasoltuk Efraimnak, hogy sétáljunk egyet a környéken… Megnéztük a Zeneakadémiát is, majd – micsoda véletlen - az átellenben lévő Paganini Music hangszerüzletbe léptünk be.

Itt Mága Zoltán hegedűművész úr és kedves ismerőse, Rácz Pál aranykoszorús hegedűkészítő mester már vártak bennünket.



Efraim pár perc alatt úrrá lett elfogódottságán és régi ismerősként beszélgetett Mága úrral, nézegette a sok szebbnél szebb hegedűt, egy több, mint 100 éves ritkaságot is kezébe foghatott. Három hangszert ki is próbálhatott (valamit mégis gyaníthatott, mert egy rövid darabbal azért készült...), és szépen játszott rajtuk. Mága úrtól tanácsokat kapott, amitől még könnyebben megy majd a zenélés.

/ 9



Az igazi meglepetés azonban még csak most jött: a kipróbált három hegedű közül választhatott egyet, vonót, tokot, és más, a zenéléshez elengedhetetlenül fontos kelléket is kapott ajándékba a csodás Rácz Pál féle hegedűhöz.

Ráadásként Mága úr gyönyörűen játszott nekünk, Rácz úr pedig körbevezetett minket a hihetetlenül szép, múzeumnak is beillő üzletében és hangszerkészítő műhelyében.

Efraim és támogatóink életre szóló barátságot kötöttek, a nagyfiút mindig szeretettel látják az üzletben. Efraim megígérte, hogy időről-időre beszámol arról, hol tart a zenetanulásban, és meglátogatja Mága urat is.


Efraim nevében is hálásan köszönjük Mága Zoltán úrnak és Rácz Pál úrnak e különleges kívánság teljesítéséhez adott segítségüket, támogatásukat.



Patzauer Éva és Gábor
Kívánság-koordinátorok
Budapest, 2014. szeptember 5.

Archívum


Belépés