Mátyás (17 éves, Szombathely)





Amikor Mátyás megszerezte a jogosítványát, már tudta, egy nem mindennapi kívánsággal keresi meg a Csodalámpát, hiszen már évek óta arról álmodott: szeretne egy hatalmas, nagy monstrum katonai járművet vezetni. Konkrét elképzelése is volt, ha lehet, Rába H 24-est.

Bár ez nem számít átlagos kívánságnak, a honvédelmi minisztérium munkatársai készségesen szervezték a programot, s amint az összes engedélyt megkapták, máris egyeztették a látogatás időpontját. A helyszínként pedig a győri 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred laktanyáját jelölték ki, ahol személyesen Hende Csaba miniszter és a bázis vezetői, köztük Kovács Ferenc mérnök ezredes , az alakulat parancsnoka fogadott bennünket.

Mátyást valódi katonai sorfal várta és a rövid ismerkedés után megkapta – ha nem is véglegesen -, az uniformisát. Mivel az öccse is elkísérte, a laktanyában őrá is gondoltak, így Benedek is katonaruhába öltözhetett. Ezután buszra szálltunk és így érkeztünk meg a gyakorlópályára, ahol már várt bennünket a hatalmas Rába. Mátyás ettől kezdve csak mosolygott és alig tudott betelni a csodálatos jármű látványával. Nem beszélve arról, amikor beülhetett a vezetőülésre és elvihette egy körre. Visszaérve kísérőjétől megkaptuk a „nem hivatalos” jelentést, Mátyás szuper vezető, olyan, mintha már évek óta ezen a járművön gyakorolna.

A majdnem 2 méteres fiú pedig ezt mondta, amikor kiszállt az autóból:
„Fantasztikus élmény volt! Mindig is nagyon szerettem volna ezt… leírhatatlan, milyen érzés, egész egyszerűen érezni kell! Kicsit furább volt vezetni, mint egy sima autót, de azt hittem, kicsit nehezebb lesz” – s ettől kezdve szinte csak mosolygott.

A győri vendéglátók még egy meglepetéssel készültek, egy hatalmas lánctalpast mutattak meg, amibe mind a két fiú beülhetett és a gyakorlópályára mehetett ki. Amikor visszaértek, és mindenki érdeklődött, hogy érezték magukat, Mátyás illedelmesen megköszönte, majd azt kérte, hadd vezesse még egyszer a Rábát. Mivel ez a nap róla szólt, természetesen kivihette még egy körre. A laktanyába visszatérve a program befejezéseként az ezredes úr vezetésével megnézhettük a bázis rakéta-kiállítását, miközben nagyon sok érdekességet hallottunk a laktanya életéből. Mátyás még mindig mosolyogva és nagyon elégedetten köszönt el a vendéglátóktól.




Köszönjük a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonáinak, valamint Hende Csaba miniszter úrnak, Farkas Anikó kabinetfőnöknek és munkatársainak ezt a felejthetetlen élményt.




/ 5






Felkai Márta és Huszár Katalin
Győr, 2013. október 1.

Archívum


Belépés