2023-10

AISB "Walk the Wishˇ - a tizenhetedik séta

A Budapesti Amerikai Nemzetközi Iskola (AISB) bő másfél évtizede alapítványi partnert keresett az ún. „service learning” tantárgyához. Ennek keretében a tanulókat megismertetik a jótékonyság, az elesettek, rászorulók segítésének jelentőségével, azzal az erkölcsi kötelezettséggel, hogy akinek van, az segítsen azoknak, akiknek nincs.

Nem volt egyszerű kitalálni a módszert, hogyan lehet ezt megmutatni a gyerekeknek, az általános és középiskolásoknak. A megoldás az angolszász országokban ismert ú.n „sponsored walk” lett. Ennek lényege, hogy a jelentkezők egy néhány kilométeres sétát tesznek, és ehhez szponzorokat keresnek, pl. kilométerenként 200 Ft-ot kérnek, és az összegyűlt összeget a csodalámpás gyerekek kívánságainak teljesítésére adományozzák.
Több hetes iskolai kampány keretében ismertettük meg a tanulókkal, hogy mit csinál a Csodalámpa, orvos segítőink elmagyarázták nekik, milyen betegségcsoportokkal foglalkozunk, és miért fontos a beteg gyerekeknek, hogy egészséges társaik támogatják őket a bajban.

Ezután lehetővé tettük a gyerekeknek, hogy kiválasszanak kívánságokat, melyeket a ’séta’ adományaiból teljesítünk. A 17 év során volt olyan, hogy az iskola színháztermében adunk át egy kiskutyát vagy jogosítványt, de e támogatásból teljesítettünk pl. Lourdes-i zarándoklatot is sok más mellett.

Az idén összegyűlő adomány összegétől függően 7-9 kívánságot tervezünk teljesíteni, és ahol a kezelőorvosok megengedik, az iskola diákjainak képviselői és tanárai is jelen lehetnek, illetve majd beszámolnak évfolyamtársaiknak a megajándékozott gyerekek öröméről.

Ezúton is hálásan köszönjük az AISB vezetésének, tanárainak, egykori és jelenlegi diákjainak és szüleiknek a bő másfél évtizedes támogatást.



Belépés