A Csodalámpa hírei

11. Eötvös Walk-the-Wish - az eddigi legtöbb résztvevővel!

A 11. alkalommal rendezte meg a "Séta a beteg gyerekekért" délutánt a Margitszigeten a budapesti Eötvös József Gimnázium és a Csodalámpa Alapítvány. A séta célja kettős, egyrészt a résztvevő diákok segítségével beteg gyerekek kívánságait teljesítjük és a Csodalámpa visszajelzése alapján így közvetlen élményt szerezhetnek arról, hogy mekkora örömöt csempészhetnek odafigyeléssel, egy kis jótékonysággal mások életébe.
Másrészt érzékelik azt is, hogy a szolidaritás, az összefogás révén az egyénenkénti lehetőségeknél sokkal nagyobb segítséget tudnak nyújtani annak, aki erre rászorul.

Ezúttal is több budapesti középiskola csatlakozott a kezdeményezéshez, így az Eötvös diákjain kívül az Európa 2000, a BME Gimnázium, a Lauder Javne és nem utolsósorban a Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum is képviseltette magát a sétán.

/ 4
Hála nekik, minden eddiginél több résztvevő jött el, hogy támogatásáról biztosítsa a "csodalámpás" betegségű gyerekeket, hiszen közel 250-en vettek részt az eseményen.

Tavaly ugyan elmaradt a járvány helyzet korlátozásai miatt a séta, de a 2019-es sétán gyűjtött adományokból két kívánság is teljesült, Noémi (16) jogosítványt kapott, míg Kristóf (16) egy laptop formájában kapott segítséget a diákoktól a tanuláshoz és a kapcsolattartáshoz.

Az idei sétán a gyűjtés célja a 6 éves Krisztián álmának teljesítése volt, ő egy kis kerti "játszóteret" (hinta, csúszda) kért.

A hangulat, mint minden eddigi sétán kiváló volt, amihez nagyban hozzájárultak a séta támogatói: a középiskolák vezetői és tanárai, hiszen nélkülük sem a séta, sem a jótékonyság nem valósulhatott volna meg, a margitszigeti Bringo Hintó Kft. és munkatársai, akik valamennyi eddigi alkalommal helyet és sok más segítséget adtak a séta megrendezéséhez, a Ludwig és Mentesi Kft. vezetése, akik finom JóKenyér pogácsákkal gondoskodtak a diákság "testi jólétéről", és nem utolsó sorban [Gundel középiskola vezetése és kedves diákjai, akik több száz palacsintával vendégelték meg a "sétától megfáradt" tanulókat és tanáraikat.

Köszönjük a résztvevőknek és támogatóinknak ezt a pompás délutánt!


CleanUP Grand Service jótékonysági nap

2021. szeptember 11-én a CleanUP Grand Service cég ügyvezetője és kollegái fantasztikus családi napot szerveztek a "csodalámpás" gyerekeknek. A szervezők és sok ismerős, baráti cég támogatásának köszönhetően több tucat gyerek és szüleik csodás yachtokon szelhették a Duna habjait, a Foka öböltől a Parlamentig.

A szellemi táplálékról a Csodalámpa önkéntes bűvésze, Pallaga József gondoskodott, elképesztő bűvészmutatványokkal, pl. eltüntette, majd visszavarázsolta az ábrákat és a színeket egy közönségesnek tűnő kifestőkönyvből, a kártya- és más trükkökről nem is szólva...
A szervezők persze nem csak a hajókázásról, hanem finom ebédről is gondoskodtak, sőt meglepetés vendéget is hoztak Baji Balázs felajánlásának köszönhetően. A gyerekek és szüleik sok kérdést tettek fel világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes sportolónknak, élvezték, ahogy életéről, tapasztalatairól, a versenyekre való felkészülésről mesélt nekik. Jól eső érzés volt látni, mennyire kikapcsolódtak a gyerekek és szüleik ezen az élménydús napon.

Ezúton is köszönjük a CleanUP Grand Service vezetőinek, Méhész Mónika ügyvezető tulajdonosnak, Falta Viktória ügyvezető-helyettesnek és munkatársaiknak, a MVÜK vezetőjének, Horváth János úrnak és a klub tagságának, a többi hajós támogatónak, hogy gondoltak a csodalámpás gyerekekre és lehetővé tették, hogy elfeledkezzenek a kezelésekről, betegségről és egy csodás napot tölthessenek el a Dunán.


Beszélgetések nagyköveteinkkel -interjú sorozat 11.

Add tovább, hogy van tovább!

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy elismerésnek örvendő személyiségek, vállalatvezetők, vállalkozók, elfogadták felkérésünket, hogy a Csodalámpa nagyköveteiként, alapítványunk érdekében tevékenykedjenek. Sokoldalú szakismeretük, a versenyszféra CSR és adományozói tevékenységének, igényeinek bensőséges ismerete alapján adott tanácsaikkal, kapcsolataikkal segítik alapítványunkat missziónk teljesítésében.

Velük indítottunk egy sorozatot, hogy az ő példájukon keresztül bátorítsunk más cégeket is CSR tevékenységre.

Mai vendégünk Szabó-Jilek Zsolt, az ICG Kft. ügyvezető igazgatója.

Kedves Zsolt!

 • Hogyan ismerkedtél meg a Csodalámpával és hogyan segíted az Alapítvány munkáját?

A 2000-es évek elején külföldön éltem és édesanyám rendszeresen magyar sajtóval látott el minket. Így olvastam a Nők Lapjában Patzauer Évával - a Csodalámpa lelkével, ügyvezetőjével - egy interjút, amit hamarosan egy találkozó, majd lányommal közösen egy kívánságteljesítés követett Szeged mellett. Innentől kezdve már nem lehetett megállni. Ma a kuratórium tagjaként már minden sikernek és nehézségek is részese lehetek. A kuratóriumnak egyértelmű a felelőssége, abban, hogy az alapítvány hosszú távon is működőképes legyen, mert a beteg gyerekeknek kezelésük során a mélypontjaikon biztosan lesznek kívánságaik.

 • Mi volt eddig a legemlékezetesebb Csodalámpához kapcsolódó élményed?

Egy folyamatos élményemet emelném ki: ha valaki tudja követni az alapítvány mindennapjait, akkor könnyen elhatalmasodhat rajta az a hangulat, hogy itt valóban nincs lehetetlen. A gyerekkívánságoknak és a velük járó szervezési kalandoknak nincs határa. Egyszer egy élő tehenet kértek, de volt, aki – számunkra elérhetetlen távolságra lévő – pápával szeretett volna találkozni és várt már menetrendszerinti repülő vidékről érkező gyerekre. Mindig azt gondolom, hogy már elértük a csúcsot, de aztán jön egy új kérés vagy szervezési kihívás. Fantasztikus élmény látni, ahogy ilyenkor a szervezeten és a segítőinken úrrá lesz a „persze, itt nincs lehetetlen” és beindul a gépezet, megállíthatatlanul...

 • Mit tanácsolnál más cégek vezetőinek? Hogyan válasszanak partnert a CSR tevékenységükhöz? Mik legyenek a szempontok? Mire figyeljenek?

A vállaltok stratégiájukba illeszkedő partnereket keresnek, de egy kapcsolat elindításához minden bizonnyal az adott civil partner tevékenységének és pénzügyeinek hiteles átláthatósága, követhetősége a belépő. Másodsorban a civil szervezet által képviselt ügy külső, társadalmi jelentősége és belső, a dolgozókat mozgósító erejét látom fontos kiválasztási szempontnak.

 • Zakariás Fruzsina, a Visit Hungary vezérigazgató-helyettese – aki szintén Csodalámpa nagykövet – a következőt kérdezi tőled: Vitorlázás vagy evezés?

Ez egy övön aluli kérdés Fruzsitól, mert két olyan tevékenységről van szó benne, amelyek közül gyerekkorom óta nem tudok választani. Mindkettő a vízhez kötődik, amely számomra a végtelen nyugalmat árasztó közeg. Szóval mindkettő bármikor, bárhol!

 • Hogy érzed magad mostanában? Mit vársz 2021-től magánemberként és mit cégvezetőként?

Magánemberként és vállalati tanácsadóként is – minden kihívás ellenére – jól érzem magam. Soha ennyi időt nem tudtam együtt tölteni a családommal, hiszen munkámból adódóan sokat voltam úton. Az életünk ilyen fordulatát otthon mindannyian nagyon élvezük. Az pedig, hogy a bizonytalanság és az egymásra utaltság ilyen mértékben lett a mindennapok része, még sokáig fog minket alakítani a privát és az üzleti életben is. Ezért 2021-re rengeteg kísérletezést várok. Nem mindegyik kísérlet fog bejönni, de meg vagyok győződve arról, hogy végül megtaláljuk a jó megoldásokat. Ha mégsem, akkor remélem, hogy megdörzsölhetünk egy csodalámpát és talán a dzsin testvére majd nekünk, felnőtteknek is segít, úgy, ahogy a gyerekeknek!

Köszönjük, a beszélgetést.


Beszélgetések nagyköveteinkkel -interjú sorozat 10.

Add tovább, hogy van tovább!

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy elismerésnek örvendő személyiségek, vállalatvezetők, vállalkozók, elfogadták felkérésünket, hogy a Csodalámpa nagyköveteiként, alapítványunk érdekében tevékenykedjenek. Sokoldalú szakismeretük, a versenyszféra CSR és adományozói tevékenységének, igényeinek bensőséges ismerete alapján adott tanácsaikkal, kapcsolataikkal segítik alapítványunkat missziónk teljesítésében.

Velük indítottunk egy sorozatot, hogy az ő példájukon keresztül bátorítsunk más cégeket is CSR tevékenységre.

Mai vendégünk Kovács Pál.

Kedves Pál!

 • Hogyan ismerkedtél meg a Csodalámpával és hogyan segíted az Alapítvány munkáját?

A Budavári Hiltonban - munkahelyemen - hozzám tartozott a CSR, ami akkoriban új dolog volt. Évi és Márti megkeresett, hogy a teljesítésekhez helyszínt keresnek. Örömmel csatlakoztunk a nagyszerű kezdeményezéshez és hamarosan munkatársaink is lelkes hívei lettek az együttműködésnek. Tartottunk főző tanfolyamokat cégeknek, szervezeteknek, ahol Executive Chefünk különleges, de otthon is elkészíthető fogásokat tanított, de voltak mixer tanfolyamok is. Magas részvételi díjat kértünk, amit teljes egészében a Csodalámpához érkező kívánságok finanszírozására fordítottunk. Volt, hogy csak helyszínt biztosítottunk a támogatottak és az Alapítvány képviselőinek találkozóira.

 • Mi volt eddig a legemlékezetesebb Csodalámpához kapcsolódó élményed?

Voltak vidám, de voltak megrázó élményeim is. Az első alkalommal egy nem túl jómódú rákos kisfiúnak adtunk át egy laptopot, hogy a sok hiányzás miatt ne maradjon el a tanulmányaival. Én - a kemény férfi - azt hittem magamról, hogy már nem tudok sírni. Látva a kopaszra borotvált, csontsovány, beteg fiúcska meghatottságát, örömét a sarokba menekültem. Később kérdeztem Évit, ti hogy bírjátok? Kedvesen megveregette a hátam és azt mondta, ne izgulj Palikám, belejössz te is. Azért még jó sokszor kellett a körmeimet a kezembe mélyeszteni.

Egyszer egy kislány álma londoni utazás volt. Egyik tagszállodánk készségesen az ügy mellé állt és complimentary szobát biztosított, így valóra vált az álom. Feledhetetlen volt az élménybeszámoló. A boldogságtól sugárzó kislány csak mesélt, mesélt órákon keresztül.

A legjobb buli az Elnöki Lakosztályban volt Cocktail tanfolyam és süti dekorálás a Beverage Manager és a Főcukrász celebrálásával csak hölgyeknek. Óriási hangulat, hatalmas érdeklődés, szűnni nem akaró figyelem, kérdések és sok nevetés. Senki nem akart hazamenni. Persze a bevétel ezúttal is jó helyre került.

 • Mit tanácsolnál más cégek vezetőinek? Hogyan válasszanak partnert a CSR tevékenységükhöz? Mik legyenek a szempontok? Mire figyeljenek?

Amíg Magyarországon van nélkülöző gyerek, addig egyértelmű, hogy milyen partnert kell választani. Fontos átvilágítani a jövendő támogatottat, mert sajnos sok szélhámos próbálkozik ezen a területen.

 • dr Fábián Ágnes, a Henkel Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója – aki szintén Csodalámpa nagykövet – a következőt kérdezi tőled: Ha a Csodalámpának kívánhatnál egyet, mit lenne az?

A Csodalámpának kívánom, hogy jó sok bevétele legyen és sok kívánságot tudjon teljesíteni! Más szavakkal, minél több gyerek arcára varázsoljon mosolyt! Go Csodalámpa!

 • Hogy érzed magad mostanában? Mit vársz 2021-től magánemberként és mit tapasztalt vezetőként?

Ugyanazt gondolom, amit szinte mindenki, legyünk túl a pandémián és mindenki élhesse a normális életét. Remélem ez mihamarabb bekövetkezik!

Köszönjük, a beszélgetést.


Beszélgetések nagyköveteinkkel -interjú sorozat 9.

Add tovább, hogy van tovább!

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy elismerésnek örvendő személyiségek, vállalatvezetők, vállalkozók, elfogadták felkérésünket, hogy a Csodalámpa nagyköveteiként, alapítványunk érdekében tevékenykedjenek. Sokoldalú szakismeretük, a versenyszféra CSR és adományozói tevékenységének, igényeinek bensőséges ismerete alapján adott tanácsaikkal, kapcsolataikkal segítik alapítványunkat missziónk teljesítésében.

Velük indítottunk egy sorozatot, hogy az ő példájukon keresztül bátorítsunk más cégeket is CSR tevékenységre.

Mai vendégünk dr Fábián Ágnes, a Henkel Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

Kedves Ágnes!

 • Hogyan ismerkedtél meg a Csodalámpával és hogyan segíted az Alapítvány munkáját?

Alapítvány vezetőjét Patzauer Évát ismertem meg több évvel ezelőtt. Sok rendezvényen találkoztunk és mindig csodálattal néztem Éva elkötelezettségét és munkáját, hogy minél több gyermek kívánságát tudja teljesíteni. Csodáltam akaraterejét, bátorságát, kitartását és úgy éreztem szeretnék ennek a küldetésnek részese lenni. Nagy öröm volt számomra, mikor Éva felkért, hogy csatlakozzak a nagykövetek közé.

 • Mi volt eddig a legemlékezetesebb Csodalámpához kapcsolódó élményed?

Az alapítványi első bál, amit nagyon félve rendeztünk meg; vajon illik-e adománygyűjtő eseményt szervezni, illik-e ez a koncepció az Alapítvány értékeihez? A választ megadta az első Bál, ahova minden jegy elkelt, rengeteg támogató vált részesévé és a közösen élhettük meg az adakozás örömét. Nagy dolog volt látni a színpadon gyógyult gyerekeket, akiknek az Alapítvány egy kis csodával, ajándékkal segíteni tudott. A nagykövetek pedig személyesen szolgálták fel a vendégeknek a desszertet😊

 • Mit tanácsolnál más cégek vezetőinek? Hogyan válasszanak partnert a CSR tevékenységükhöz? Mik legyenek a szempontok? Mire figyeljenek?

Szerintem nagyon fontos, hogy olyan ügyet támogassanak, aminek jelentős társadalmi- és hosszútávú hatása van. Nagyon sok ügyet lehet támogatni, sokszor csak a közvetlen környezetünkben kell körülnézni. Számomra különös értékkel bír, ha a vállalat dolgozói is aktívan részt tudnak venni a CSR tevékenységben. Ez igazi win-win mindenkinek.

 • Zakariás Fruzsina, a Visit Hungary vezérigazgató-helyettese – aki szintén Csodalámpa nagykövet – a következőt kérdezi tőled: Miből meríted a mindig pozitív kisugárzásodat, hogyan töltődsz? Szoktál egyáltalán elfáradni? Különösen érdekelne ez most bő egy évvel a pandémia kezdete után, ugyanarra van szükséged, mint korábban?

Az erőt a csapatból merítem. Nagyon szeretek csapatban dolgozni, hiszek az egymásra figyelésben, segítségben és a közös munka eredményességében. A feladatokat kihívásnak élem meg, az, hogy számítanak rám felelősség és mindenképpen pozitív érzést ad. Örömmel végzem a dolgom, ez sok extra energiát ad.

Persze, hogy én is elfáradok. Ilyenkor jól jönnek a baráti beszélgetések, egy jó film a családdal és a sport. A sportra most nagyobb szükségem van, mint korábban, a pandémia alatt kezdtem el futni. Egyszerűen azt éreztem szükségem van levegőre, szabadságra – minden értelemben. Nagyon várom már a személyes találkozásokat, az emberi kapcsolatok jelentik a legnagyobb értéket; ezt most nagyon megtanultuk.

 • Lehetőséged van másik Csodalámpa nagykövettől kérdezni. Kitől és mit szeretnél kérdezni?

Kovács Páltól kérdezem: Ha a Csodalámpának kívánhatnál egyet, mit lenne az?

 • Hogy érzed magad mostanában? Mit vársz 2021-től magánemberként és mit cégvezetőként?

Az emberi találkozásokat várom magánemberként és cégvezetőként is. Ennek hiánya rányomja a bélyegét a hangulatomra. Jöjjön végre az energia minden irányól!

Köszönjük, a beszélgetést.Log in