Archívum  Írjon nekünk!
 Előfizetés  Hirdetés
2005. március 25., péntek
NYITÓOLDAL
AKTUÁLIS
Veszprém megye
Kistérségek
Külföld / Belföld
Sport
Gazdaság
Kultúra
Hétvége
MINDEN MÁS
Archívum
Fórumok
Fotex KC oldal
Könnyű
Tanácsadó
Utazó
Időjárás
SÉTA-program
Strand Szépe
TUDÓSÍTÁS.HU
Futball NB I.
Bakony-csoport
Kézi NB I/B Férfi
Kézi NBI/B Női
Kézi NB II. ÉNY Női
Kosár NB I/A férfi
Kosár NB I/B Férfi
KIADÓNK
Előfizetés
Hirdetés
Online hirdetés
KAPCSOLAT
Impresszum
Magunkról
Írjon nekünk!
PLT-LAPOK
Dunaújvárosi Hírlap
Fejér Megyei Hírlap
Vas Népe
Zalai Hírlap
Maraton-lapok

Csodalámpával a színházban

Veszprém - A 17 éves, nagyvázsonyi Világos Gerda generalizált izomsorvadásban szenved, és azt kérte a Csodalámpa alapítványtól, hogy részt vehessen egy színházi próbán. Vágya tegnap teljesült, ráadásul meglátogatta beteg testvérét, Gábort, aki lélegeztetőgépen fekszik a megyei kórházban.

Világos Gerda és testvére, a 16 éves Gábor Werdnig-Hoffman-betegségben szenvednek születésük óta. Ez generalizált izomsorvadást jelent. Sorsukkal néhány évvel ezelőtt lapunk is foglalkozott. Gerda - aki 1,5 éves koráig tudott járni - elektromos kocsiban közlekedik, már elvégezte a nyolc általánost és jelenleg részt vesz egy újságíróasszisztens-képzésen is. Szabadidejében verseket ír.

Gerda nagy vágya, hogy színésznő legyen. Ezért kérte azt a Csodalámpa alapítványtól, hogy részt vehessen egy színházi próbán. Ez a kívánsága tegnap a veszprémi Petőfi Színházban teljesült, a Fiatalság bolondság című kamaraoperett próbájára látogathatott el. Méhes László rendező és a színészek öröm- mel fogadták.

Ezután egy váratlan ötlettől vezérelve édesapja kíséretében Gerda elment a veszprémi kórházba, ahol testvére fekszik de- cember óta. Gábor légzőizmait is megtámadta kór, ezért kellett gépre kapcsolni az ágyhoz kötött fiút. A meglepetés remekül sikerült, a testvérpár az egyik kereskedelmi csatorna kamerájának a kereszttüzében köszönthette egymást a kórházban Gábor névnapján. Amióta a fiú a kórházban fekszik, csak egyszer látták egymást. Gábor is kért az alapítványtól valamit, amit ma adnak át neki, amikor hazamehet Vázsonyba. Vicai Zsolt, a Csodalámpa alapítvány közép-nyugat-magyarországi régiójának a vezetője elmondta: Gábor egy távirányíthatós Lamborghini RC modellt kap. A kórház a szülők számára átadja a lélegeztetőgépet, mert Gábornak ezentúl rendszeresen szüksége lesz erre az eszközre otthon. Az orvosok szerint csak napi néhány órát tölthet gép nélkül.

25.03.2005   • Varga Róbert
   
Az egész életen át tartó tanulás
A munkaerő-piacon csak az állhatja meg a helyét, aki az iskolából kikerülve nem hagyja abba a tanulást, hanem folyamatosan bővíti, korszerűsíti az ismereteit. Immár elkerülhetetlenül velünk van a life long learning, az egész életen át tartó tanulás. Sorozatunkból olvasóink választ kapnak arra, hogy mit is jelent ez.
Eddigi írásaink

Közösen vagy külön ünnepeljünk?

Immár "hagyománnyá" vált városunkban is, hogy a március 15-ét a politikai hovatartozástól függően külön is megünneplik. Noha az idén a Dózsa téri közös megemlékezés szónoka az MDF elnöke, Dávid Ibolya volt, a színházkertben a Petőfi szobornál a jobboldali pártok egy része egy másik összejövetelen a fideszes Szájer József méltatását hallgathatta. Az Ön véleménye szerint:
Ez így helyes és természetes, mert a demokrácia sokszólamú.
Nem lehet mindent pártszemüvegen keresztül nézni, aki a nemzeti ünnepből pártrendezvényt csinál, rövidlátó.
A kérdésről még véleményt sem lehet alkotni, olyannyira magánügye pártnak és embernek, hogy miként ünnepli március 15-ét.
 


Ingyenes étkeztetés lesz az iskolákban is

Budapest (mti) - Az ingyenes gyermekétkeztetés célja a gyermekszegénység csökkentése - mondta az ifjúsági, családügyi, szociális és ...
részletesen

Parkolópályán a pénz

Budapest (mti) - Március 24-ig 189 milliárd forint európai uniós pályázati pénz érkezett be az országba.Ebből 152 milliárd a Magyar Államkincstár...
részletesen

Húsvéti csomag Gyurcsánynak

Budapest (mti) - Az élelmiszerbiztonság helyzetére hívta fel a figyelmet csütörtökön a Fidesz két képviselője, akik a közelmúlt...
részletesen

Parlamenti vizsgálat Tokaj-ügyben

Budapest (mti) - Az MSZP országgyűlési frakciójának 72 képviselője javaslatot nyújtott be „az Orbán-család állami forrásokból történő...
részletesen